У Львівській області 19-річна дівчина, яка спробувала в'ялену рибу, захворіла смертельно небезпечною хворобою – ботулізмом.
Як повідомила лікар Львівської обласної лікарні Наталія Тімко в своєму Facebook, стан пацієнтки – важкий.
"Наступного дня виникла сухість у роті, порушення зору, потім порушення ковтання і дихання. Зараз її рятують в Пустомитівській центральній районній лікарні", – підкреслила вона.
Тімко нагадала, що ботулізм – це дуже важке інфекційне захворювання, яке зазвичай виникає у здорових людей.
"При отруєнні насамперед страждає нервова система. Збудник ботулізму – мікроб ... який виділяє сильний токсин, який є найтоксичнішим з усіх відомих бактеріальних токсинів", – розповіла лікар.
Медик нагадала також, що основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування – овочеві, грибні, м'ясні, рибні консерви, солона, в'ялена і копчена риба.
"Зазвичай клінічні прояви починаються через 36 годин. Першими симптомами є загальна слабкість, головний біль, відчуття "туману" або "сітки" перед очима, двоїння в очах. Потім настає параліч м'язів мови, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою", – перерахувала Тимко.
Раніше ми повідомляли про перші ознаки смертельно небезпечної хвороби – ботулізму, знання яких допоможе виграти час і врятувати життя.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як уберегтися від ботулізму, готуючи домашню консервацію.