Фестиваль винапройшов в Закарпатті. Традиції вже 25 років, і кожен раз в Мукачево з'їжджаються кращі винороби України. Чим пригощали і як гуляли, бачили новини "Сегодня".
"Це" Троянда Закарпаття ". Вона у нас витримана протягом чотирьох років. Воно йде як марочне. Це угорський сорт винограду – фурмінт. Коротка назва – ро, рожевий. Ось у нас мускат – біле сухе ", – показує Марі я Муха, винороб.
Сім'я Марії Мухи 25 років займається виноробством. Виготовляють напій виключно з винограду зі своїх плантацій. Приїхали на ювілейний 25 фестиваль, щоб себе показати і на інших подивитися. Адже тут цілих 40 їхніх конкурентів. І у кожного – по кілька сортів вина.
Солодкі вина все ще популярні, кажуть винороби, але смаки туристів таки змінюються. Люди активно купують і сухі, і напівсолодкі вина. Винороб Олександр Ковач показує новин "Сьогодні" новинку. Каже, ексклюзив:
"У цьому році я зробив пятнати. Пятнат – це селянське ігристе, з невеликим дріжджовим осадом. І вперше виготовив – це взагалі в Україні – сидр з яблук красномякотних ".
Задумав здивувати і цукерками з вина. Адже доводиться вражати гостей, яких щорічно все більше. Краще вино сезону вибирають професійні дегустатори.
"Три основні критерії – це колір, аромат, смак. І кожна категорія ділиться ще на 3-4 підкатегорії, тобто яскравість, прозорість, ароматика, насиченість сортова ", – пояснює винороб Олександр.
Постаралися і кухаря, приготували традиційні закарпатські страви – шовдарь, токан та бограч. Пропонують смакувати вино з екзотикою – мідіями в соусі. Але головне, зазначають закарпатські винороби, вино не пити, а смакувати
"Я все питаю у людей, а вино ви п'єте у себе в Києві, Дніпрі? Відповідають: "Так, звичайно, ми п'ємо вино". Кажу, на Закарпатті вино не п'ють: про нього говорять, їм насолоджуються, любуються, радіють! ", – зазначає ще один винороб, Іван Урста.
Нагадаємо, раніше новини "Сегодня" писали про те, що Єврокомісія затвердила нові захищені зазначення походження вин . Тоді мова йшла про чотири найменуваннях місць для вин з Іспанії та Італії.